vervolgpagina-banner

Blog


Door stress blijf ik maar voor de verkeerde voeding kiezen

stress en voeding
BLOGFit worden | 6 juni 2022

De ene keer gaat het supergoed samen: stress en voeding, maar meestal is het bepaald geen super combinatie. In veel gevallen zorgt stress ervoor dat we sneller ongezonde keuzes maken, snel gaan voor fastfood of juist te weinig eten. Maar hoe ziet die relatie tussen stress en voeding er verder precies uit? Daarover hebben we het in dit blog.

Hoe ontstaat de stress

Als je het erg druk hebt, wil je eigenlijk alleen maar doorwerken en niet de tijd nemen om te gaan koken, want dat kost namelijk heel veel tijd. Dat komt doordat tijdens een stressvolle periode we vaak denken dat het stressniveau omlaag gaat door nog harder te werken. ‘Randzaken’ als voeding en koken schuiven we dan gemakkelijk even opzij. Maar eigenlijk werkt dat alleen maar averechts. Je stress wordt echt niet minder door continu aan het werk te blijven en geen tijd meer te nemen voor een lekkere, gezonde maaltijd.

Balans in je leven

Stress vermindert door meer balans in je leven te brengen. Ook als je veel te doen hebt op je werk en er niet aan toe komt om alles af te krijgen, is het zaak rust te nemen. Probeer daarom allereerst voor jezelf te achterhalen wat jouw stressreacties zijn. Verlies jij je focus, ga je piekeren of juist plannen afzeggen? Wanneer je deze signalen bij jezelf herkent, is het tijd om in te grijpen. Plan haalbare werktijden in en zorg ervoor dat je genoeg rustmomenten neemt. Koken en (samen?) eten kunnen heel geschikte oplaadmomentjes voor je zijn, zodat je weer wat meer balans in je leven brengt.

Gezonde voeding is heel belangrijk in ons leven

Om de hectiek van alledag aan te kunnen, speelt je voeding een grote rol. Het is goed voor een gezond lichaam dat voldoende energie heeft om te herstellen en hard werk aan te kunnen. Door verse maaltijden te eten met voldoende groente en fruit, krijgt je lichaam de bouwstoffen binnen die het nodig heeft. Zo is je lijf, maar ook je brein in staat weer moeilijke vraagstukken, stress en snelle schakelmomenten het hoofd te bieden!

Belangrijke voeding

Welke voeding is geschikt voor een gezond, vitaal brein?

Genoeg tijd nemen

Is het etenstijd? Neem zoals het al in de naam zit, ook genoeg tijd voor het eten. Als je last hebt van stress, krijg je de kriebels al bij het horen van het woord tijd. Want als je stress ervaart, heb je nergens tijd voor, volgens jezelf. Maar voor je spijsvertering én je eigen opgejaagde gevoel is het beter echt even te gaan zitten en mindful te eten.

Hulp om je voeding op orde te kunnen krijgen

Kun je wat ondersteuning gebruiken bij een gezond en gebalanceerd eetpatroon? Bij Leef Sterk & Gezond kun je terecht bij een expert op dit gebied. Harmen Sterk denkt met je mee en biedt een luisterend oor. Samen kunnen jullie naar een oplossing zoeken. Voor meer informatie, kijk op de website of maak een afspraak!

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!