vervolgpagina-banner

Blog


Hoe ga je stress te lijf?

stress
BLOG | 3 april 2024

Een beetje stress op zijn tijd is echt niet ongezond, maar wanneer je continu onder spanning staat en het te veel wordt, kan het leiden tot problemen met je fysieke en mentale gezondheid. Hoe voorkom je dat stress je balans verstoort? In dit blog geven we je effectieve tips om het te lijf te gaan!

Te veel stress leidt tot klachten

Stress wordt tegenwoordig gezien als één van de belangrijkste gezondheidsproblemen. In het geval van acute stress, ook wel te vergelijken met een shock, versnelt de hartslag, spannen je spieren aan en wordt je ademhaling sneller en ondieper. Je lichaam maakt de stresshormonen adrenaline en cortisol aan, die ervoor zorgen dat er tijdelijk meer bloed naar je hersenen stroomt, er extra energie vrijkomt en je spijsvertering langzamer gaat werken. Je hele lichaam is klaar voor een zogenaamde vecht- of vluchtactie. Op de korte termijn kan stress zorgen voor betere prestaties, maar wanneer je te maken hebt met de chronische variant kan het leiden tot een hogere bloeddruk, minder spierweefsel en een slechtere weerstand. Hierdoor kun je te maken krijgen met gezondheidsklachten, zoals piekeren en slecht slapen. Uiteindelijk raakt je lichaam uitgeput van de stress, met een mogelijke burn-out of depressie als gevolg.

Stress te lijf gaan

Er is geen vaste handleiding om stress te lijf te gaan, maar te veel stress kan voorkomen worden. Daarom helpen we je bij Leef Sterk & Gezond met effectieve manieren om spanningen te verminderen en een evenwichtiger leven te leiden. We focussen ons op:

Beweging

Vaak denk je bij fysieke activiteit aan je spieren en botten, maar beweging is ook ontzettend belangrijk voor je geest. Als je regelmatig beweegt, wordt de productie van stresshormonen verminderd en wordt het gelukshormoon endorfine aangemaakt. Hierdoor voel je je gelukkiger en meer ontspannen. Een dagelijkse wandeling kan al een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand. Je kunt er ook voor kiezen om het Nutri Balance programma van Leef Sterk & Gezond te volgen, zodat je weer de juiste balans vindt in je leven.

Gezonde levensstijl

Voldoende slaap, genoeg hydratatie en de juiste voedingsmiddelen kunnen ook een cruciale rol spelen bij het beheersen van stress. Slaap helpt bij het herstel van het lichaam en de geest, verbetert de concentratie en stemming en ondersteunt het immuunsysteem. Probeer met voeding te variëren in eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten, vitamines en mineralen. Daarnaast is het drinken van voldoende water belangrijk voor een goede gezondheid.  

Positieve mindset

Probeer je in het dagelijkse leven te focussen op je positieve gedachten. Realistische doelen opschrijven, prioriteiten stellen en rust nemen kan helpen om spanning te voorkomen. Ook het waarderen van kleine successen kan je perspectief op moeilijke situaties veranderen. Activiteiten zoals yoga, lezen en muziek helpen om stress te verminderen. Vriendschappen onderhouden en het zoeken van sociale steun wanneer je dit nodig hebt kan een bijdrage leveren aan je emotionele welzijn. Deel je gevoelens met de mensen om je heen. Soms is het bespreken van je problemen en het ontvangen van steun een enorme opluchting en genoeg om de druk te verminderen.

De hulp van Leef Sterk & Gezond

Voldoende beweging, een gezonde levensstijl en een positieve mindset kunnen je dus helpen om de stress te lijf te gaan, waardoor je niet te maken krijgt met vervelende klachten die je dagelijkse balans verstoren. Wil je graag een beetje extra hulp zodat je snel weer beter in je vel zit? Bij Leef Sterk & Gezond helpen we je graag. We kijken veel verder dan je fysieke gezondheid en helpen je ook met je mentale welzijn. Neem contact op om onze mogelijkheden te bespreken. Een gezonde, actieve levensstijl bereik je met Leef Sterk & Gezond!

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!