vervolgpagina-banner

Blog


Hoe kun je revalideren van een blessure?

blessure
BLOGFit worden | 13 oktober 2021

Een blessure kan ontzettend vervelend zijn. Het weerhoudt je ervan om te bewegen, waar je daarvoor juist zo veel van kon genieten. Het is daarom belangrijk om goed van de blessure te herstellen. Harmen Sterk van Leef Sterk & Gezond helpt met een persoonlijk plan om optimaal te herstellen van je blessure.

Steeds hevigere pijn…

Je sportte regelmatig. Het was een uitlaatklep, even lekker bewegen en je hoofd leegmaken. Toen begon de pijn langzaam te komen. Eerst voorzichtig, een beetje op de achtergrond. Het nam alleen steeds meer toe. Steeds heviger, tot het je plezier begon te overstemmen. En vervolgens trok het niet meer weg. Je beweging kwam volledig tot stilstand. Een blessure. 

Wat is een blessure?

Een blessure is een lichamelijk letsel dat voor kan komen als gevolg van sporten. Er zijn twee soorten blessures waar je mee te maken kunt krijgen: acute en chronische. Een acute blessure komt voor wanneer je plotseling letsel krijgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld door je enkel te zwikken, hard te vallen en verkeerd terecht te komen of een spier te verrekken. Deze vorm heeft meestal een directe aanleiding.

Chronische blessures

Een chronische blessure heeft alleen een minder duidelijke oorzaak. Hierbij komt de pijn langzaam op. Vaak ontstaat de pijn bovendien niet op één plek. De oorzaak hoeft ook niet één onderdeel te zijn, er kunnen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen. Misschien dat je lang te veel druk op één plek had, of sportte met verkeerde techniek.

Herstellen van een blessure

Wat moet je doen als je met een blessure te maken krijgt? Rust is belangrijk, maar alleen met mate. De spier moet zich herstellen en dit lukt het beste door de spier voorzichtig in beweging te houden. Het beste kun je advies vragen bij een persoonlijk trainer om te revalideren op een manier die voor jou gezond is.

Revalideren en herstellen

Wanneer je weer begint met bewegen na een blessure, is het aan te raden extra goed op je lichaam te letten. Bovendien kun je beter iets voorzichtiger beginnen. Niet alleen de geblesseerde spieren, maar ook je andere spieren hebben even rust gehad. Hierdoor kunnen ze waarschijnlijk niet direct op je ‘oude’ niveau presteren. Door ze voorzichtig in beweging te brengen op een iets lagere intensiteit, zorg je ervoor dat de spieren weer kunnen wennen aan beweging. Hierdoor kun je ook het herstel van de blessure langzaam weer opbouwen.

Hoe voorkom je een blessure?

Een blessure kan iedereen overkomen. Toch kun je zelf het een en ander doen om ervoor te zorgen dat je hier niet mee te maken krijgt. Er zijn verschillende manieren om een blessure zo veel mogelijk te voorkomen:

– Zorg voor een goede warming up. Hierdoor worden je spieren losser en kunnen ze minder snel scheuren.

– Vergeet niet de cooling down. Net zo belangrijk als de warming up: een cooling down zorgt ervoor dat je lichaam goed kan herstellen van de beweging.

– Slaap voldoende. Wanneer je genoeg slaapt, kun je jezelf beter concentreren tijdens het sporten en is de kans op bijvoorbeeld ‘misstappen’ kleiner.

– Let op je sterktes en zwaktes.

– Let op je voedingsstoffen. Goede voedingsstoffen zijn goed voor spieren en energie. Zeker wanneer je veel sport, is gezond eten minstens zo belangrijk.

Hulp van Leef Sterk & Gezond

Heb je te maken met een blessure? Of heb je er een gehad en wil je weer beginnen met bewegen? Het kan voelen als een grote stap om weer aan de slag te gaan, aangezien je niet wilt dat de blessure weer terugkeer of heviger wordt. Laat je daarom adviseren door een professionele trainer. Bij Leef Sterk & Gezond helpt Harmen Sterk je met een persoonlijk plan om je weer in beweging te blijven. We kijken naar waar de blessure vandaan komt, waar de klacht zit en hoe we dit het beste kunnen herstellen. Zo kun je voorzichtig weer beginnen met bewegen – en weer ervaren hoe fijn het bewegen was. Precies zoals voordat je met de blessure te maken kreeg.

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!