vervolgpagina-banner

Blog


Ontdek je krachten en zwaktes bij het sporten

Krachten en zwaktes
BLOGFit worden | 8 september 2021

Met sporten probeer je sterker te worden, waarom zou je dan op je zwaktes focussen? Dat is een uitstekende vraag. VeMet sporten probeer je sterker te worden, waarom zou je dan op je zwaktes focussen? Dat is een uitstekende vraag. Vergelijk het met iemand die slecht is in rekenen. Zo iemand moet je meer tijd en een andere uitleg geven zodat hij het gaat snappen. Terwijl je iemand die fantastisch met cijfertjes kan omgaan maar weinig hoeft te ondersteunen. Hetzelfde geldt voor sporten: als we je krachten en zwaktes identificeren kunnen we de meest optimale training voor jou samenstellen. Je bent zo sterk als je zwakste schakel!

Alleen sterk is niet genoeg

Oefeningen doen die je goed kan, zijn natuurlijk het leukst. Dat snapt iedereen! Als je fantastische biceps hebt is het heel verleidelijk om de gewichten erbij te pakken. Je weet wel, zoals die spierbundels voor de spiegel? Hoe leuk ook, het is niet het meest effectief. Voor een goede balans en een evenwichtig lichaam is het ook belangrijk je bezig te houden met je minder sterke eigenschappen. Zie het niet als een zwakte, maar als een gebied waar je het meeste winst kunt behalen!

Echt zwak?

Je kunt ook denken dat je een zwakte hebt terwijl dat helemaal niet zo is! Veel mensen hebben bepaalde overtuigingen over zichzelf die niet perse stroken met de werkelijkheid. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om een goed beeld te krijgen van jezelf. Als je namelijk onterecht denkt dat je een zwakte hebt, houd je jezelf tegen in het worden van je beste zelf. Misschien kun je wel een hele ronde extra hardlopen, terwijl je hoofd je vertelt dat je daar niet fit genoeg voor bent. Zonde!

Niet te hard van stapel

Zeker als een beginnende sporter kan het zo zijn dat je meer zwaktes dan krachten bij jezelf herkent. Gelukkig hoeft niet alles tegelijk. Maak een lijstje en begin gewoon eens met een paar zwaktes die je zou willen verbeteren. Zo kun je een stuk gerichter te werk gaan en zie je sneller resultaat. Je bent zo sterk als je zwakste schakel! Daarnaast werkt het als een domino. Wanneer je op bepaalde vlakken sterker wordt, is het vaak ook gemakkelijker om andere zaken aan te pakken.

Zoek balans

Natuurlijk is het belangrijk om te werken aan je zwaktes, maar ook is het goed om af en toe te focussen op je sterke punten. Daarom is het zaak goed te letten op een afwisselend trainingsschema. Focus je niet alleen op je benen en billen, maar neem je bovenlichaam ook mee of andersom. Zo kan je er ook baat bij hebben om naast je krachttraining eens je conditie te trainen.

Mentale kracht en zwaktes

Hier denken veel mensen vaak niet aan, maar je kan natuurlijk ook inspelen op je mentale plus- en minpunten. Zo is doorzettingsvermogen misschien één van jouw minder sterke eigenschappen, maar ben je wel heel sociaal. Overweeg dan eens om groepslessen te volgen. Op die manier stimuleert het groepsgevoel je bij het sporten en kun je van daaruit leren hoe het is om door te zetten!

Houd je vooruitgang bij

Bijna niks is zo motiverend als merken dat je sterker wordt. Het geeft je een echte boost om verder te gaan. Schrijf daarom vanaf dat je begint op hoe je ervoor staat op alle gebieden. Houd eens per week bij wat je hebt gedaan om verder te komen, wat je nu kunt. Voor je het weet kijk je terug op je proces en kun je je niet meer voorstellen dat je ooit op dat punt hebt gestaan!

Vraag om advies

Je weet waarschijnlijk zelf al het één en ander over je sterke of zwakke punten, maar een personal trainer kan je verder helpen. Zo lukken oefeningen misschien niet doordat je een bepaalde zwakte over het hoofd ziet. Of misschien heb je wel een kracht waarvan je nog niet eens wist dat je hem had. Als je nieuwe mogelijkheden wilt ontdekken, neem dan contact op en dan kan ik je verder helpen.

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!