vervolgpagina-banner

Blog


Stress verminderen? Tijd voor voeding en beweging!

Stress
BLOGProgramma’s | 18 oktober 2023

Zo nu en dan spanning hebben kan best handig zijn. Je reageert sneller, versterkt je focus en komt vlot in actie bij gevaar. Helaas heb jij last van stress voor een langere periode. Het is belangrijk om bij langdurige stress aan de bel te trekken. Maar ja, hoe verminder je het?

Stress

De reden waarom je zoveel stress ervaart verschilt per persoon. Komt er teveel druk op je af op werk? Is je privé-situatie chaotisch door een scheiding of verlies? Misschien heb je stress door je studie? Je lichaam krijgt het zwaar, zodra je veel spanningen hebt. Je staat continu in de vecht- en vluchtstand en hebt daardoor een versnelde ademhaling en hartslag. Hierdoor ontstaan lichamelijke en mentale klachten.

Ongezonder leven

Doordat je niet lekker in je vel zit, is het verleidelijk om ongezonder te leven. Door onrust ga je meer roken of begin je ermee. Of wil je de druk verlichten door jezelf te verwennen met vet of zoet eten. Daarnaast beweeg je misschien minder, doordat je erg moe bent en geen zin hebt om eropuit te gaan. Het is begrijpelijk dat je sneller neigt naar deze patronen. Maar om spanningen te verminderen, is een gezonde levensstijl juist van belang.

Bijdrage van voeding

Stress verminderen doe je door te ontspannen en waakzaam te zijn voor je nachtrust. Maar ook voeding kan een bijdrage leveren om minder spanningen te ervaren. Want hiermee zorg je goed voor jezelf en je lichaam. En een gezond lichaam betekent ook meer energie. Vitamines zijn bijvoorbeeld belangrijke voedingsstoffen die uit voeding gehaald kunnen worden:

–        Magnesium: stress vreet magnesium. Daarom is het belangrijk dit aan te vullen.

–        Zink: versterkt je immuunsysteem, dat verzwakt kan zijn door stress.

–        B-vitamines: helpt bij aanmaak van het gelukshormoon ‘serotonine’. 

–        Vitamine C: verhoogt weerstand. En weerstand is nodig bij stress.

–        GABA (Gamma-Aminoboterzuur): werkt rustgevend en kalmerend.

Bijdrage van beweging

Net zoals voeding heeft ook beweging invloed op het verminderen van stress. Door al dertig minuten matig te bewegen, maak je een flinke dosis endorfine aan. Dit is ook een gelukshormoon. Daardoor krijg je een blijer gevoel en verlagen je stresshormonen. Regelmatig sporten reguleert dus je stressniveau én zorgt er ook voor dat je gezond blijft.

Lichaam in evenwicht

Bij Leef Sterk & Gezond weten wij hoe belangrijk een lichaam in evenwicht is bij stress. Daarom helpen wij jou ook graag verder om hiervoor te zorgen. We bieden personal training aan en verschillende voedingsprogramma’s, waarbij we kijken welke voedingsstoffen je lichaam nodig heeft. Stressvrij leven mét een gezond lichaam. Het gaat je lukken! Neem gerust contact op bij vragen.

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!