vervolgpagina-banner

Blog


Maak een einde aan het jojo-effect

jojo effect
BLOGProgramma’s | 13 april 2023

Na een paar weken intens diëten, heb je een euforisch moment. Op je weegschaal staan eindelijk cijfers waar jij blij van wordt. Het is je gelukt! Je zit op het doelgewicht. Om het te vieren trakteer je jezelf op een uitgebreid diner. De dagen daarna denk je ook niet echt om je voeding en voor je het weet ben je weer terug bij af…

Het jojo-effect

Dit probleem staat ook wel beter bekend als het jojo-effect. Een fenomeen waar veel mensen mee te maken krijgen tijdens het diëten. Je verliest gewicht, maar na het bereiken van je streefgewicht kom je weer aan. Daarna doe je steeds weer nieuwe pogingen om af te vallen. Je blijft in een vicieuze cirkel doorgaan en dat kan zeer frustrerend zijn.

Hoe ontstaat het jojo-effect?

Meestal kom je in een jojo-effect terecht wanneer je een streng dieet volgt. Dit wordt ook wel een crashdieet genoemd. Hierbij eet je weken of zelfs maanden lang extreem weinig en dat heeft invloed op je lichaam. Er komt te weinig brandstof binnen, waardoor je energieverbruik ook automatisch anders wordt. Je valt er vast en zeker van af. Maar in ruil daarvoor is de kans groot dat je moe en lusteloos wordt. Tijd om dus een eind te maken aan het jojo-effect!

Stop met je dieet(mindset)

Om het jojo-effect te doorbreken, is het allereerste verstandig om te stoppen met crashdiëten. Diëten is namelijk tijdelijk en een snelle oplossing om af te vallen. Het zorgt niet voor een blijvend effect. Probeer daarom ook je dieetmindset los te laten. Alle strenge regels die je je de laatste maanden hebt opgelegd, mogen je hoofd uit. Natuurlijk wil je je zeker en fijn voelen over je lichaam, maar daarvoor is een andere aanpak nodig.

Nieuwe gewoontes

Ga in plaats daarvan aan de slag met nieuwe gewoontes. Als je wil afvallen en blijvende resultaten wil boeken, zijn je leefstijl en je dagelijkse eetpatroon twee ‘ingrediënten’ waar je je op moet focussen. Eet niet te weinig, maar eet gezond. Met de juiste voedingsstoffen in normale porties verlies je óók vet. En neem afscheid van slechte gewoontes, zoals dagelijks alcohol drinken of te weinig slapen. Wissel deze routines in voor een gezonde gewoonte, zoals beweging!

Hulp nodig?

Door gezonde voeding (fruit, groente en andere voedzame producten), beweging en een fijne levensstijl, word je het jojo-effect de baas. Maar soms is het niet altijd even makkelijk zelfstandig je levensstijl opnieuw in te vullen. Wij helpen je daar graag bij! We zorgen ervoor dat je gezond afvalt met alle maaltijden van de dag en werkt naar een blijvend lichaam in balans. Neem gerust contact op voor een gratis kennismaking!

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!