vervolgpagina-banner

Blog


Weer fit en vitaal door het leven na een operatie!

Operatie
BLOGProgramma’s | 15 november 2023

Altijd was je conditie prima op peil, voelde je je fit en waren je spieren sterk. Totdat je een operatie moest ondergaan. Na de operatie voel je je futlozer en niet op kracht. Het is ook pittig voor je lichaam, omdat je lichaam hard moet werken om weer te herstellen. In deze blog lees je meer over hoe je weer fit en vitaal door het leven kunt gaan.

Na een operatie

Na een operatie is het heel normaal dat je conditie en kracht achteruit gaan. Na één dag in het ziekenhuisbed liggen verlies je al spierkracht. Daarnaast gaat je lichaam ook hard aan de slag om de wond te genezen. Dat je je moe voelt is dus duidelijk te verklaren en je hersenen sturen automatisch aan na een operatie dat je rustig aan moet doen. Maar toch is er actie nodig om te herstellen.

Wees zorgvuldig

Daarbij is het allereerst belangrijk om altijd de instructies van het zorgteam zorgvuldig op te volgen. Zij weten wat er nodig is qua medicatie en wondgenezing. Maar ook hoeveel activiteit je lichaam aan kan. Ga ook na de tijd naar de controleafspraken. Zo weet je wat de voortgang is van je herstel en waar jij en je lichaam aan toe zijn.

Bouw beweging op

Het is niet goed om spierkracht en conditie te verliezen. Door dit weer op te bouwen, herstel je sneller. Bouw het bewegen altijd geleidelijk op. Begin bijvoorbeeld met het lopen van korte stukjes of lichte oefeningen die door het zorgteam zijn aangeraden.

Vermijd herstelvertragers

Daarnaast is het belangrijk om je herstelproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Probeer daarom niet te roken en vermijd ook het drinken van alcohol. Deze twee middelen vertragen je wondgenezing en je wordt gevoeliger voor infecties. Door niet te roken of alcohol te drinken, bespaar je je longen en lever nog harder te moeten werken. Daarnaast is het ook goed om niet overmatig in te spannen. Beweging is nodig, maar je lichaam te veel belasten maakt je nog vermoeider. Luister daarom naar je lichaam!

De juiste brandstof

Naast beweging is voeding nog een sleutel om weer een fit lichaam te krijgen. Voeding is brandstof waar jij op functioneert en waar je sterker van wordt. Eet daarom gezond en ga op zoek naar producten die rijk zijn aan eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Denk aan krachtvoer, zoals volkorenpasta’s, vlees, vis, peulvruchten, groene bladgroenten en gedroogde vruchten.

Persoonlijk advies en begeleiding

Het herstelproces is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Het ligt aan welke operatie je hebt gehad, je gesteldheid van je lichaam en ook mentaal. Valt het fitter proberen te worden je lastig? Bij Leef Sterk & Gezond helpen wij je graag verder. Afgestemd op het advies van de medische professionals, kunnen wij advies geven welke beweging en voeding je lichaam nodig heeft. We begeleiden je ook persoonlijk, waardoor het altijd veilig is. Voor je het weet is je conditie en kracht weer op peil en kun je de operatie definitief achter de rug laten! Benieuwd? Neem gerust contact met ons op.

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!