vervolgpagina-banner

Blog


Gezond aankomen: hoe doe je dat eigenlijk?

Aankomen
BLOGProgramma’s | 20 september 2023

Wanneer je te zwaar bent en wilt afvallen, kun je dit doen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Maar wat kun je het beste doen als je ondergewicht hebt? Om een gezond lichaam te krijgen, is het nodig om aan te komen. In dit blogartikel vertel ik alles over gezond aankomen.

Ondergewicht

Ondergewicht komt minder voor dan overgewicht. Het is erg vervelend wanneer je ondergewicht hebt. Dit is het geval wanneer je BMI (Body Mass Index) lager is 18,5. Eetstoornissen, lichamelijke aandoeningen en stress kunnen zorgen voor ongewenst gewichtsverlies. Je krijgt daardoor minder calorieën en essentiële voedingsstoffen binnen dan je lichaam nodig heeft. En daardoor raak je ondervoed.

Aankomen? Een makkie

Bij het begrip ‘ondervoeding’ denkt men al snel aan derdewereldlanden. Maar ook in Nederland krijgen mensen er regelmatig mee te maken. Nu klinkt de oplossing hier vaak simpeler: meer eten. Maar in de praktijk is het niet simpelweg een kwestie van zoveel mogelijk hamburgers, chips, milkshakes en ander vet of zoet eten naar binnen proppen. Door de suikers en hoeveelheid vet die je dan binnen krijgt, maak je je lichaam juist ongezonder.

Vet, vezels en eiwitten

Laat eerst altijd de reden van je ondergewicht onderzoeken. Bij medische complicaties is kennis van een medisch specialist nodig. Maar voor het aankomen geldt altijd dat er een gezond eetpatroon nodig is. De nadruk moet liggen op het opbouwen van spieren, vet en energie. En daarvoor zijn gezonde vetten, vezels en eiwitten uit je voeding nodig.

Praktische tips

Je kunt daarom aan de slag gaan met de volgende tips:

–        Eet veel vlees, kip, vleesvervangers, vis, ei, melk(producten), sojaproducten, peulvruchten en noten voor eiwitten.

–        Krijg meer vet binnen door vettere varianten van vlees, zuivelproducten en kaas te kiezen. Maar ook avocado, vette vis en vloeibare bak- en braadproducten zijn aanraders.

–        Voeg vezelrijk eten toe aan je menu met groente, fruit en volkorenproducten.

–        Zorg voor tussendoortjes naast je maaltijden.

–        Eet op vaste tijden om jezelf een ritme aan te leren.

–        Bouw het meer eten stap voor stap op. Het hoeft niet opeens in onmogelijke hoeveelheden, waar je lichaam ook nog niet aan gewend is.

Hulp nodig met aankomen?

Om op een gezonde, verantwoorde manier aan te komen, is soms meer begeleiding nodig. Zelf kom je al een heel eind, maar je valt misschien snel terug in oude patronen. Of hebt niet goed zicht op hoe je het moet aanpakken. Bij Leef Sterk & Gezond helpen we je graag verder. Wij hebben de nodige kennis in huis om je op een professionele manier te begeleiden naar een gezond en fit lichaam. Benieuwd? Je mag altijd contact met ons opnemen! 

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!