vervolgpagina-banner

Blog


Feiten en fabels over afvallen

afvallen
BLOGProgramma’s | 9 februari 2024

Afvallen: waar begin je? Wanneer je een beetje rondstruint op het internet, vliegen de tips en adviezen je om de oren. Maar wat is waar en wat is niet waar? In dit blog zetten we alle feiten en fabels rondom afvallen voor je op een rijtje. Zo weet jij precies hoe je moet beginnen en wat je moet doen om jouw gewenste gewicht te behalen.

Feit: ‘Veel drinken is belangrijk’

Voldoende drinken is ontzettend belangrijk tijdens het afvallen. Door veel water en thee te drinken, zorg je ervoor dat je bloed beter door je lichaam stroomt. Hierdoor kan je lichaam sneller voedingsstoffen en afvalstoffen transporteren. Ook zorgt voldoende drinken voor een goede lichaamstemperatuur. Als je te weinig drinkt, krijg je sneller last van een hongergevoel. Je kunt dit hongergevoel voorkomen door de hele dag door goed te drinken.

Fabel: ‘Door weinig te eten val je sneller af’

Je lichaam heeft calorieën nodig om deze te kunnen verbranden. Als je heel weinig eet en niet veel calorieën binnenkrijgt, val je dus ook niets af. Door te weinig te eten loop je juist tegen andere risico’s aan. Zo ben je constant moe en kun je je slecht concentreren, omdat je te weinig energie hebt. Je bloedsuikerspiegel daalt, wat duizeligheid kan veroorzaken.

Feit: ‘Gewicht is niet het belangrijkste’

Focus je niet te veel op de weegschaal, maar meer op je fitheid. Je kunt al beter in je vel zitten doordat je veel aan het bewegen bent en let op je voeding. Het kan zijn dat je gewicht hetzelfde blijft, omdat je spieren groeien of omdat je veel vocht vasthoudt. Tijdens de intake van Leef Sterk & Gezond meten we daarom ook je vet- en spierpercentage. Tijdens het gehele coachingproces houden we deze percentages in de gaten, om te kijken of de doelen haalbaar zijn.

Fabel: ‘Je mag nooit meer een snack eten’

De hele dag door snacks eten is niet goed voor je gewicht en gezondheid. Snacks bevatten vaak veel calorieën die niet goed zijn. Maar een tussendoortje om je energieniveau op peil te houden, jezelf een extra impuls te geven of als aanvulling op een kleine maaltijd hoeft niet slecht te zijn. Jezelf af en toe belonen met iets ongezonds kan ervoor zorgen dat je het afvallen juist langer volhoudt. De 80-20 regel creëert een goede verhouding. De balans van 80 procent gezonde voeding en 20 procent minder gezonde voeding past prima in een gezonde levensstijl.

Feit: ‘Het is verstandig om je dag te starten met een ontbijt’

Het ontbijt start je lichaam letterlijk op. Door elke dag te ontbijten zorg je ervoor dat je voldoende energie en concentratie hebt. Een voedzaam ontbijt levert je veel nuttige vitamines en mineralen op. Daarnaast stimuleert het je stoelgang, vermindert het de kans op overgewicht en zorgt het voor minder kans op trek gedurende de dag. Je ontbijt overslaan is dus zeker geen goed idee.

Fabel: ‘Je moet elke dag op de weegschaal staan’

Je gewicht schommelt altijd doordat je op sommige momenten vocht vasthoudt. Het vocht kan worden veroorzaakt door de hoeveelheid zout die je binnen hebt gekregen, het weer, stress of hormonen. Wanneer je elke dag op de weegschaal staat, zal je schommelingen van 0,5 tot 1,5 kilo zien in je gewicht. Het is dus helemaal geen goede graadmeting om elke dag op de weegschaal te staan.

Afvallen met begeleiding

Kies ervoor om op een gezonde manier af te vallen. Met professionele hulp helpen de personal trainers van Leef Sterk & Gezond je om de stap te zetten naar een gezonder en fitter leven.

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!