vervolgpagina-banner

Blog


‘Ik kreeg steeds meer pijn in mijn onderrug’

pijn
BLOGFit worden | 5 mei 2022

Net zoals vele anderen ben ik tegenwoordig thuis aan het werk. In het begin heb ik veel moeite gehad om mijn draai te vinden. Ik moest wennen aan mijn nieuwe ‘werkplek’ en miste mijn collega’s. Gelukkig ging het steeds beter en begon ik er langzamerhand aan te wennen. Helaas werd het allemaal iets te comfortabel, ik zat vaak uitgezakt op de bank met een laptop op schoot. Het alternatief was een houten eetkamerstoel. Op een gegeven moment begon ik dit te voelen in mijn lichaam…

Verkeerde houding

Voor mijn werk zit ik vooral achter het computerscherm. Maar met een laptop op schoot of aan de keukentafel bleek het beeldscherm veel te laag. Daardoor zat ik een groot deel van de dag voorovergebogen. Vooral wanneer ik me goed moest concentreren, betrapte ik mezelf erop dat ik helemaal krom zat. Na een paar maanden thuiswerken, begonnen de pijnklachten. Tijdens het zitten voelde ik steeds vaker pijnscheuten in mijn onderrug. Ik dacht dat ik misschien verkeerd geslapen had en dat het vanzelf weer over ging. Maar mijn rugklachten hielden aan, waardoor op een gegeven moment zitten überhaupt oncomfortabel was.

Toen besloot ik eens serieus aan mijn houding te gaan werken. Van mijn werk kreeg ik een bureaustoel, laptopverhoger en extra toetsenbord en muis. Dat was fijn, maar ik merkte dat ik vaak nog steeds voorover zakte. Na op het internet verschillende artikelen te hebben gelezen, kwam ik tot de conclusie dat beweging en het werken aan een sterke ‘core’ belangrijke factoren zijn bij een rechtere houding.

De juiste oefeningen

Ik vond het lastig hoe ik gericht kon werken aan mijn doelen, daarom schakelde ik de hulp van Harmen in. Tijdens het intakegesprek hebben we samen gekeken welke oefeningen goed voor mij zijn. Mijn overbelaste rug moest natuurlijk niet verder beschadigen, maar na jaren niet gesport te hebben was spieropbouw ook belangrijk. Door concrete oefeningen, waarbij we heel goed keken naar de techniek, ben ik gericht aan de slag gegaan.

Inmiddels merk ik dat het sporten meer is dan een methode om sterkere spieren te krijgen. Ja, ik zit nu beter, ben sterker en fitter. Maar het is ook een uitlaatklep na een dag achter je bureau te hebben vertoefd. Daardoor voel ik me energieker en frisser. Het is heerlijk om je sterk te voelen, zowel in je lijf als in je hoofd.

Ellen (39)

Harmen over…

‘Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren, zoals Ellen ook deed. Klachten zoals rugpijn zijn vaak enorm vervelend en storend. Wanneer je hier niets aan doet, kunnen de klachten bovendien verergeren en uitbreiden. Zeker als je veel tijd aan een bureau doorbrengt en door thuiswerken niet veel de deur uit hoeft, is het belangrijk om in beweging te blijven. Naast de oefeningen die ik Ellen heb meegegeven voor thuis, kreeg ze ook de opdracht om haar pauzes goed te benutten. Eventjes een stukje wandelen en rekken en strekken geeft je lichaam ook een fijne pauze. Zo wordt het thuiswerken een stuk makkelijker en blijf je gezond!’

Over Leef Sterk & Gezond

Harmen Sterk is een gediplomeerde personal trainer met jarenlange ervaring als fitnesscoach en personal trainer en oprichter van Leef Sterk & Gezond. Hij begeleidt iedereen die wil werken aan een betere gezondheid, die slanker of sterker wil worden, of die weer fitter wil worden na een blessure of aan het revalideren is. Daarom werkt hij met een unieke combinatie tussen personal training, voedingsadvies en mindsetcoaching, oftewel: het Body Mission-programma. Lessen vinden plaats bij Sportschool Sport Fysiek in Sliedrecht of bij Inspire Fitnessclub in Gorinchem. Harmen: ‘Bij Leef Sterk & Gezond help ik mensen graag fysiek én mentaal de beste versie van zichzelf te zijn. Want als jij in je kracht staat, kun je alles uit het leven halen. Samen zetten we iets moois neer!’

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Rotterdam.

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!