vervolgpagina-banner

Blog


Revalidatie onder deskundige leiding

revalidatie
BLOGFit worden | 18 november 2022

‘Ik wist wel dat mijn conditie door de behandelingen die ik vanwege kanker had ondergaan, achteruit zou gaan. Maar dat het zó erg zou zijn? Ik heb ooit ergens gelezen dat tandenpoetsen dan zelfs als een work-out voelde, en ik snap nu wat daarmee bedoeld wordt. Als ik de trap opliep, moest ik daar een halfuur tot een uur van bijkomen’, blikt Bea Muit (45) terug. ‘Mijn lichamelijke verzorging heb ik al die tijd gelukkig wel zelf kunnen doen, maar simpele dingen, als het huishouden of een boodschapje, gingen gewoon niet meer.’

Oncologiefitness

‘Tot mijn scheiding in 2017 sportte ik wekelijks; het liefst groepslessen zoals Zumba en bodycombat. Maar omdat ik toen zoveel aan mijn hoofd had, ben ik gestopt en heb ik het nooit weer opgepakt. Tijdens de chemotherapie heb ik oncologiefitness gedaan, maar dat was meer bewegen dan sporten. Zelfs voetje voor voetje over een lijn lopen lukte me nog niet eens. Daar viel ik al vanaf! Tegen chemo is gewoon niet op te sporten!’

Revalidatie

Een klein jaar geleden had Bea alle behandelingen achter de rug. ‘Ik ben 100% gezond verklaard, maar qua conditie zat ik toen echt op het nulpunt. Ik kon starten met mijn revalidatie om fitter te worden. Mijn vriend traint ook bij Leef Sterk & Gezond. Via hem ben ik bij Harmen Sterk terechtgekomen. Dat eerste halfjaar stond eigenlijk alleen maar in het teken van bewegen. Sporten kon je het niet noemen. Eerst moest ik de balans weer terugvinden. De balans in mijn lijf, maar ook de balans tussen inspanning en ontspanning. Mijn hele lijf had een opdonder gekregen. Pas toen ik dat weer een beetje terug had, gingen we werken aan energie en uiteindelijk ook aan kracht. Er zat een heel mooie opbouw in de revalidatie.’

Leren om mijn lijf te sturen

‘Het fijne aan Harmen als personal trainer Dordrecht is dat hij heel goed naar me luistert en meteen doorheeft wat wel én wat niet werkt voor mij. Dat vind ik heel prettig. In het begin wist ik niet goed meer hoe ik mijn lijf moest sturen. Waar zaten die spieren die ik moest aanspannen? Hij liet me letterlijk met mijn hand voelen of die bewuste spier wel aangespannen was. En als dat niet het geval was, kwam hij met een andere oefening om dezelfde spieren aan te spreken en hetzelfde doel te behalen.’

Nieuw evenwicht

Inmiddels is Bea zo ver in haar revalidatie dat er nu ook alweer een paar maanden op kracht getraind wordt. ‘Dat begon heel voorzichtig met gewichtjes van een halve of een hele kilo. Dat lijkt nu weinig, maar was toen echt zwaar genoeg. Het is nu de kunst om aan de ene kant de grens op te zoeken, maar mezelf aan de andere kant niet te overbelasten. En juist dan is het zo fijn als je begeleid wordt door een personal trainer. Aan de ene kant kijkt hij goed of ik een oefening nog aankan, en aan de andere kant moedigt hij me aan om dat laatste restje uit mezelf te halen. Die schop onder mijn kont heb ik echt nodig, vooral als ik weer eens last heb van vermoeidheid. Daar schijnen veel ex-patiënten last van te hebben, en daar moet ik een nieuw evenwicht in vinden.’

Vikingrun

‘Ik heb afgelopen zaterdag trouwens voor het eerst hard gelopen op de loopband. Dat was best wel spannend, maar ik heb het gered’, klinkt het niet zonder trots. ‘Ik heb mezelf nu als doel gesteld dat ik ga meedoen aan de Vikingrun die Harmen gaat organiseren: een run van zeven kilometer met obstakels. Ik weet niet of ik het ga halen, maar het is een mooi doel om naartoe te werken.’

Meerwaarde

‘Het trainen met een personal trainer zie ik echt als een meerwaarde. Hij bewaakt mijn grenzen en ziet erop toe dat ik de trainingen correct uitvoer. Hij is mijn stok achter de deur. En Harmen als diëtist en lifestylecoach Dordrecht doet dat op een heel prettige manier. Met humor. Met een goede balans tussen je uitdagen én vriendelijk blijven. En dat had ik echt nodig, omdat ik vanaf nul mijn conditie en kracht weer moest opbouwen. Ik weet niet of ik zonder zijn begeleiding al weer zo ver zou zijn.’

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!