vervolgpagina-banner

Blog


‘Ik vond ook mijn mentale kracht’

mentale kracht
BLOGFit worden | 5 mei 2022

Gezond leven was nooit iets wat bovenaan mijn prioriteitenlijstje stond. Nadat ik gestopt was met hockey wilde ik gewoon genieten. Zondagen bestonden vanaf dat moment uit lunchen met vriendinnen in plaats van rennen over het veld. Daarnaast had ik besloten te stoppen met roken, dus vond ik dat ik ook wel wat verdiende. Lekker relaxen met een bittergarnituurtje erbij. Dat moet toch kunnen. Een paar jaar beviel dat me prima, tot ik me steeds ongezonder begon te voelen.

Een nieuwe levensstijl

Zo schoot ik vroeger zonder problemen mijn bed uit, alleen dat werd steeds moeilijker. Het leek wel alsof ik elke dag minder energie had. ’s Avonds op de bank ploffen voelde als noodzaak. Ik had gewoon geen puf meer en voelde me zwak. Ook bij mijn werk als docent merkte ik dat. De hele dag op mijn benen staan ging niet in de koude kleren zitten, terwijl ik daar eerder nooit last van had gehad. Ik begon in te zien dat ik het te ver had laten komen, en dat mijn ‘relaxte levensstijl’ op de lange duur minder ontspanning bracht dan ik dacht.

Daarom besloot ik dat het tijd was voor verandering. Ik moest en zou gezonder worden zodat ik me beter zou voelen. Van de ene op de andere dag besloot ik dagelijks een rondje hard te lopen. Op maandag ging ik er met volle moed tegenaan. Maar tegen de tijd dat het weekend aanbrak, was ik gesloopt. Ik beloonde en troostte mezelf met lekkernijen en verloor mijn motivatie subiet. Beter voelde ik me niet, ik was juist teleurgesteld in mezelf.

Hulp die ik precies nodig had

Het lukte me maar niet om de balans te vinden, hoe vaak ik het ook probeerde. Dat is enorm frustrerend. Daarom besloot ik de hulp in te schakelen van een personal trainer. De brede en enthousiaste aanpak was precies wat ik nodig had. Tijdens het eerste gesprek kwam ik er met verbazing achter wat er allemaal schuilgaat achter een ongezonde levensstijl. Doordat mijn ogen geopend waren, zag ik opeens zoveel mogelijkheden om het anders te doen.

Ik werd geholpen bij gezondere voeding, waardoor ik me energieker voelde. Maar ook begon ik met trainen. Dit bouwde ik rustig op, met veel aandacht voor techniek. Dat werkt enorm motiverend, want je merkt dat het effect heeft! Al snel voelde ik mij stukken vrolijker, sterker en fitter. Mijn lichaam voelde weer lichter aan. Alleen het ging verder dan alleen fysiek krachtiger worden, want ook mentaal kon ik steeds meer aan. Op mijn werk, maar ook privé. Door mijn nieuwe actieve levensstijl kreeg ik weer mijn rust terug en kon ik eindelijk ontspannen.

Marlijn (44)

Harmen over…

‘Zoals je wel aan Marlijns verhaal kan zien, gaat het bij sporten niet alleen om een fitter lichaam krijgen. Een sterkere mentale gezondheid is namelijk net zo belangrijk. Deze twee elementen versterken elkaar dan ook nog eens. Zo voel je je mentaal sterker als je fysiek meer aankan, maar kun je lichamelijk ook meer bereiken als je hoofd ernaar staat. Het is daarom belangrijk dat je beweging ziet als een verrijking van je leven en niet als een lastenpost. Het maakt namelijk een heleboel onderdelen van je dag een stuk makkelijker en prettiger. Blijf dus niet op de bank zitten en kom in actie!’

Over Leef Sterk & Gezond

Harmen Sterk is een gediplomeerde personal trainer met jarenlange ervaring als fitnesscoach en personal trainer en oprichter van Leef Sterk & Gezond. Hij begeleidt iedereen die wil werken aan een betere gezondheid, die slanker of sterker wil worden, of die weer fitter wil worden na een blessure of aan het revalideren is. Daarom werkt hij met een unieke combinatie tussen personal training, voedingsadvies en mindsetcoaching, oftewel: het Body Mission-programma. Lessen vinden plaats bij Sportschool Sport Fysiek in Sliedrecht of bij Inspire Fitnessclub in Gorinchem. Harmen: ‘Bij Leef Sterk & Gezond help ik mensen graag fysiek én mentaal de beste versie van zichzelf te zijn. Want als jij in je kracht staat, kun je alles uit het leven halen. Samen zetten we iets moois neer!’

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine Rotterdam.

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!