vervolgpagina-banner

Blog


Je conditie verbeteren begint nu!

conditie verbeteren
BLOGFit worden | 5 december 2022

Jij gaat het doen! Je neemt de trap vandaag! Niet langer met de lift, het zijn toch maar drie trappen. Anders dan je collega’s neem jij de gezonde route vandaag. Vijf minuten later sta je voorovergebogen bovenaan de trap te zweten en hijgen. Volgende keer toch maar weer met de lift? Hoe kun je je conditie verbeteren?

Waarom is een goede conditie belangrijk?

Het is natuurlijk frustrerend wanneer minimale beweging je maximaal uitput. Als je merkt dat je snel uitgeput bent na fysieke inspanning zonder verdere gezondheidsproblemen zoals astma is dat vaak een kenmerk van een ongezonde leefstijl. Besef wel dat je conditie anders is dan je uithoudingsvermogen. Hier ontstaat vaak verwarring. Een goede conditie wordt samengevat door de CLUKS als het hebben van:

De samenloop van deze dingen zijn zo belangrijk omdat ze een kern zijn van je algehele gezondheid. Met een goede conditie herstel je bijvoorbeeld sneller na operaties, letsel en inspanning en zul je alle voordelen ervaren van een gezond lichaam: beter slapen, minder stress en ga maar door…

Hoe conditie verbeteren?

Oké, dus je conditie is belangrijk en je bent erachter dat er toch iets maar dan die trap oplopen nodig is om aan je conditie te werken. Hoe zorg je dat deze verbeterd? Dit kan bijvoorbeeld door te gaan sporten. Dit kan in de sportschool, thuis of buiten. Probeer vaste momenten te kiezen waarop je gaat sporten of bewegen. Ook kleine dingen zoals de trap nemen, de fiets pakken of een stukje wandelen na het eten dragen hier al aan bij.

Opbouwen

Wanneer je (opnieuw) begint met je conditie verbeteren, is het belangrijk dat je niet het maximale uit je lichaam haalt. Je moet je conditie opbouwen. Sporten zoals (hard)lopen, wandelen, fietsen en zwemmen zijn hiervoor heel goed geschikt. Dit noemen we duursporten. Merk je dat het beter gaat en zie je vooruitgang, pas dan kun je beginnen met opbouwen. Begin je direct met vijf dagen in de week sporten, dan is de kans klein dat je dit volhoudt. Je moet het sporten onderdeel van je ritme maken. Gemiddeld duurt het 66 dagen om iets een routine te maken.

Stok achter de deur

Beginnen met sporten en bewegen kan overweldigend zijn. Wat als je niet weet wat je leuk vindt, geen motivatie hebt om door te zetten of niet weet hoe je moet sporten. We helpen je graag op weg in dit proces. Een conditie verbeteren doe je voor jezelf, maar wij helpen je hier graag bij. Probeer onze gratis kennismaking en kijk wat wij voor jou kunnen betekenen!

Deel dit bericht op:

Meer blogs

Een steuntje in de rug met personal training

Personal training helpt je ontdekken wat je werkelijke doel is en hoe je dat moet bereiken. Ontdek hier meer over personal training!

Lees meer

Afvallen met voedingssupplementen!

Effectief afvallen? Dat kan met voedingssupplementen!

Lees meer

Blijf gemotiveerd met Body Mission

Motivatie krijgen voor afvallen? Kies voor Body Mission!

Lees meer

Kun je jouw stress weg sporten?

Kun je met sporten de stress in je lichaam terugdringen? Ja! Lees hier hoe.

Lees meer

Small group training: motiverend en effectief!

Geef je motivatie een boost door niet in je eentje te gaan zwoegen.

Lees meer

‘Door personal training zit ik beter in mijn vel!’

‘Harmen is de stok achter de deur die ik nodig heb’, vertelt Natasja.

Lees meer

Personal training: ook voor begeleiding bij revalidatie!

Het valt niet mee om een periode van blessure of ziekte weer fysiek te boven te komen. Het lijkt wel alsof je een heel ander lichaam hebt gekregen. Opeens raak je al buiten adem als je een traptrede oploopt en heb je geen puf meer voor de dingen die je eerst nagenoeg geen energie kostten. Je wilt de kracht, conditie en energie van vroeger weer terug, maar hoe?

Lees meer

Krijg jij genoeg voedingsstoffen binnen?

Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden.

Lees meer

Sportmotivatie weer verdwenen? Schakel een trainer in!

Vol goede moed begon je met sporten. Je sleepte jezelf meerdere keren per week de sportschool in, maar de motivatie om te sporten begon steeds verder weg te ebben. Wanneer de motivatie om te bewegen steeds vaker achterwege blijft, kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te schakelen.

Lees meer

Tijd voor actie!
Zet de eerste stap
naar een gezonder
en fitter leven.

Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek de mogelijkheden voor jou!